Tešla ant kabliuko
Visos karpinės žuvys mielai ragauja tešlą. Kaip jos
pasidaryti, o svarbiausia ilgai išsaugoti tinkamą meškeriojimui? Patyrę
meškeriotojai tokiomis subtilybėmis su naujokais retais dalinasi, todėl tokia
informacija labai reikalinga. Štai ar visi žino ką daryti, kad tešla
nesudžiūtų, o vandenyje pernelyg neišmirktų? Pasirodo, kad pakanka į ją
įmaišyti augalinio aliejaus. Tešlos patrauklumą labai padidina aromatas, kurį
suteikia medus, aviečių, braškių, serbentų sultys, akvariuminių žuvelių ėdalas,
turintis specifinį vėžiagyvių kvapą, pakepintos ir sumaltos saulėgrąžos ar
kanapės, krapai, česnakas ir net... mėtinė dantų pasta.
Puikią tešlą meškeriojimui galima pasidaryti iš 2 valgomųjų
šaukštų miltų, sumaišytų su vienu pakepintų ir sumaltų saulėgrąžų
šaukštu. Į mišinį įpilami 5 valgomieji šaukštai vandens ir keli lašai
augalinio aliejaus, mišinys išminkomas, o gauta tešla minutei panardinama į
verdantį vandenį. Kitas originalus ir paprastas receptas rekomenduoja 2
valgomuosius šaukštus miltų išplakti su pienu, kol tešla įgaus tirštos
grietinės pavidalą. Paskui reikia į ją įmaišyti žiupsnelį vanilinio cukraus ir
žiupsnelį sodos. Tada augaliniu aliejumi ištepama gerai įkaitinama keptuvė, į
kurią įliejamas valgomąjį šaukštą tešlos. Kai tešla pasklinda, ant jos
užklojamas iškedentos vatos „blynas“ ir iš viršaus jį užliejamas antru tešlos
šaukštu. Iškeptas „lietinis su įdaru“ sukarpomas žirklėmis reikiamo dydžio
gabaliukais. Toks masalas labai tvirtai laikosi ant kabliuko.
Duonos minkštimas
Kaip ir tešla duonos minkštimas taip pat labai populiarus
karpinių žuvų užkandis. Tačiau nedarykite klaidos ir nenaudokite šiam masalui
baltos duonos minkštimo – juoda tinka daug geriau. Nepamirškite, kad masalas,
paruoštas iš šviežios duonos minkštimo vandenyje iškart tampa glitus ir lengvai
išslysta žuvims iš burnos. Todėl masalą geriau ruošti iš suvilgyto vandeniu
sužiedėjusios duonos minkštimo, kurį geriausia porą kartų perleisti per
mėsmalę, o po to suminkyti su kiaušinio tryniu, kol taps panašus į gumą. Iš
tokio minkštimo ruošiami įvairūs masalai. Karosams meškerioti naudojamą duonos
minkštimą meškeriotojai pagardina česnako milteliais, keliomis kruopelėmis
kvapaus vazelino, traiškytais sliekais arba kąsneliu mėtinės dantų pastos.
Universalus masalas suminkomas iš duonos minkšimo ir karštų bulvių, kurios
verdamos tol, kol sukrinta. Proporcijos – 50-50 proc. Į mišinį įpilama
keliolika lašų augalinio aliejaus.
Avižiniai dribsniai
Specialiai paruošti avižiniai dribsniai naudojami meškerioti
stambias žuvis. Šio masalo paruošimo receptas toks: į kiaurasamtį suberiama
saują dribsnių ir 2-3 sekundėms panardinama į verdantį pieną. Kai pienas
nuvarva, dribsniai išberiami į suteptą augaliniu aliejumi keptuvę ir 3-4 min.
pakepami. Dribsniai taps elastingi, ir puikiai laikysis ant kabliuko, o
vandenyje pabuvę nepasidarys tižūs.
Bulvė
Karpinės žuvys dažnai susigundo virta bulve. Šį masalą ypač
mėgsta karpiai. Kad bulvė nesmuktų nuo kabliuko, ją reikia virti, laikantis
nesudėtingų taisyklių. Jokiu būdu nevirkite bulvių šaltame vandenyje. Iš
pradžių į šaltą vandenį įberkite saują druskos, o sūrymą užvirinkite. Į jį
sumetamos neskustos bulvės, kurios pavirtos išverčiamos į šaltą vandenį. Kai
bulvės atauš ir apdžiūs, jas reikia nulupti ir supjaustyti kubeliais, kurių
kraštinė lygi maždaug 1 cm. Jei turite labai smulkių bulvių, jas galima išvirti
ir verti ant kabliuko nepjaustytas. Prieš užmetant bulvinį masalą, jis
panardinamas į karstelėjusį linų ar saulėgrąžų aliejų. Toks masalas ypač
patinka karpiams ir stambiems karosams.
Košė
Nors gali pasirodyti, jog košė tinkamesnė atlikti jauko
vaidmenį, tačiau ji – puikus masalas meškerioti karpines žuvims.
Kad košė būtų patraukli žuvims, į vandenį ar pieną, kuriame ji verdama, patartina įberti pusę arbatinio šaukštelio druskos (tokia dozė skirta litrui skysčio), o, baigiant virti, į košę dedamas arbatinis šaukštelis medaus arba cukraus. Žuvis, aptikusi apetitiškai atrodančią košę, visada ją ragauja ir daug mieliau siunčia į skrandį, jei ji pasūdyta ar pasaldinta. Antra, košę reikia virti tik emaliuotame puode – aliuminis netinka.
Kad košė būtų patraukli žuvims, į vandenį ar pieną, kuriame ji verdama, patartina įberti pusę arbatinio šaukštelio druskos (tokia dozė skirta litrui skysčio), o, baigiant virti, į košę dedamas arbatinis šaukštelis medaus arba cukraus. Žuvis, aptikusi apetitiškai atrodančią košę, visada ją ragauja ir daug mieliau siunčia į skrandį, jei ji pasūdyta ar pasaldinta. Antra, košę reikia virti tik emaliuotame puode – aliuminis netinka.
Vienas patraukliausių kaprinėms žuvims jaukų ir masalų –
manų košė. Ją išvirti nesunku laikantis tinkamo recepto, kuris sako: į puodą
įpilkite stiklinę pieno, perpus atskiestą vandeniu ir šaukštą saulėgrąžų
aliejaus bei įberkite mažytį žiupsnelį vanilinio cukraus. Kai pienas užvirs,
įberkite į jį ketvirtį stiklinės manų kruopų ir maišykite viralą, kol
sutirštės. Košei atvėsus, ji sumaišoma su puse stiklinės sausų manų kruopų ir
mirkoma, kol sukietės ir nebelips prie pirštų. Tokia košė – ir jaukas, ir
masalas, nes užmetus šią košę, užvertą ant kabliuko, į vandenį, nuo jo atskyla
kruopelės, kurias žuvys rankioja nuo dugno. Tokią košę kai kurie meškeriotojai
dažo raudonai.
Kitas puikus jaukas ir masalas – kvietinė košė. Jos receptas
taip pat nesudėtingas: užvirinkite dvi stiklines vandens ir suberkite į jį
stiklinę praskalautų kviečių kruopų. Košė verdama ant silpnos ugnies, kol
sutirštėja, tačiau nepamirškite ją nuolat maišyti, kad nepridegtų. Košei
išvirus, į pilkite į ją 3 valgomuosius šaukštus pieno ir šaukštą saulėgrąžų
aliejaus ir vėl pavirkite, kol visai sutirštės. Tada košę tame pačiame puode
paminkykite ir pastatykite valandai į orkaitę. Kai išimta iš orkaitės košė
atauš, iš jos sukočiojami reikiamo dydžio rutuliukai. Meškeriojant rutuliukus
pavoliokite sausame akvariumo žuvelių ėdale, kad jie įgautų kvapą.
Dar vienas patarimas: masalai ilgiau išliks šviežūs, o
jaukas neprarūgs per kaitrą, jei, ruošdami košes ar šutintus grūdus bei
žirnius, į vandenį, kuriame verdami masalai, įdėsite aspirino. Viename
litre vandens ištirpinama viena aspirino tabletė.
Šaltinis: http://www.15min.lt
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą