Ne tik žalia žuvis, bet ir kepta, gali tapti nemalonios
invazijos į jūsų organizmą priežastimi. Kokių normų reikia laikytis ruošiant
žuvį, kad išvengtumėte žuvyje pasitaikančių kirmėlių ir kitų akiai nematomų padarų
keliamo pavojaus?
Žuvis – sveika ir saugi valgyti, mitybos specialistų
teigimu, tik tada, kai ji šviežia ir tinkamai apdorota bei paruošta,
laikantis nustatytų normų. Štai ką tik sugautą ar atšildytą žuvį galima valgyti
su prieskoniais, gaminti iš jos sušį tik tuo atveju, jei laikomasi trijų
būtinų išlygų. Pirma, tai turi būti dirbtinai išauginta žuvis, kuri buvo
maitinama specialiais pašarais, o svarbiausia buvo stebima jos būklė ir
sveikata, tikrinama, ar ji neužsikrėte parazitais.
Suprantama, kad tai liečia tik aukštos žuvininkystės
kultūros šalis, pirmiausia Europą, bet netaikoma žuviai, išaugintai Pietryčių
Azijoje ar Kinijoje. Antra, jei valgysite žalią, pirmiausia, jūros žuvį, reikia
įsitikinti ar ji iškart po sugavimo buvo sušaldyta į kaulą, o atšildyta tik
prieš valgymą. Trečia, bet kurioje upių žuvyje, išskyrus eršketines, gali
pasitaikyti parazitų, todėl žalią galima valgyti tik sterlę, atlantinį ir kitus
eršketus.
Visas žuvis galima valgyti tinkamai išvirtas ir
iškeptas, nesibaiminant pasekmių. Žuvį būtina virti 15-20 minučių nuo to
momento, kai vanduo užverda, – kepti – taip pat ne mažiau 15-20 minučių. Jei
žuvis stambi, geriau supjaustyti ją gabalais ir išimti stuburą. Pyragus su
žuvimi būtina kepti ne mažiau kaip pusvalandį. Rūkyta žuvis laikoma tinkama
valgyti tik tada, jei rūkymo procesas atliktas pagal nustatytas normas.
Žuvį sūdant šiltame druskos tirpale (15-16 laipsnių)
parazitų lervos žūsta per 5-9 dienas, sūdant šaltuoju būdu (5-6 laipsniai) –
per 6-13 dienų, o sūdant sausai – per 9-13 dienų, jei žuvis neskrosta, jei
žuvis skrosta, per 7-12 dienų. Druskos turi būti dedama nemažiau kaip 200 g
vienam kilogramui žuvies. Šios rekomendacijos tinka sūdyti žuvis, kurių masė
neviršija 2 kg.
Šaldytos žuvys, kurių masė neviršija 2 kg, laikomos
nukenksmintomis, jei 12 valandų išlaikytos 27 laipsnių šalčio temperatūroje.
Jei šaldymo temperatūra – 22 laipsniai šalčio, žuvis tinkama maistui po 18, o
jei temperatūra – 16 laipsnių šalčio, po 36 valandų. Net 3 parų prireiks, kad
nepavojinga taptų žuvis, šaldoma 12 laipsnių šalčio temperatūroje, dar ilgiau –
net 7 paras teks šaldyti žuvį 8 laipsnių šalčio temperatūroje ir tik po 10 parų
saugi taps žuvis šaldoma 4 laipsnių šalčio temperatūroje.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą