2013 m. gruodžio 1 d., sekmadienis

Kaip žuvį tinkamai sūdyti, kepti ir virti?



Ne tik žalia žuvis, bet ir kepta, gali tapti nemalonios invazijos į jūsų organizmą priežastimi. Kokių normų reikia laikytis ruošiant žuvį, kad išvengtumėte žuvyje pasitaikančių kirmėlių ir kitų akiai nematomų padarų keliamo pavojaus?
Žuvis – sveika ir saugi valgyti, mitybos specialistų teigimu, tik tada, kai ji šviežia ir tinkamai apdorota bei paruošta, laikantis nustatytų normų. Štai ką tik sugautą ar atšildytą žuvį galima valgyti su prieskoniais, gaminti iš jos sušį tik tuo atveju, jei laikomasi trijų būtinų išlygų. Pirma, tai turi būti dirbtinai išauginta žuvis, kuri buvo maitinama specialiais pašarais, o svarbiausia buvo stebima jos būklė ir sveikata, tikrinama, ar ji neužsikrėte parazitais.
Suprantama, kad tai liečia tik aukštos žuvininkystės kultūros šalis, pirmiausia Europą, bet netaikoma žuviai, išaugintai Pietryčių Azijoje ar Kinijoje. Antra, jei valgysite žalią, pirmiausia, jūros žuvį, reikia įsitikinti ar ji iškart po sugavimo buvo sušaldyta į kaulą, o atšildyta tik prieš valgymą. Trečia, bet kurioje upių žuvyje, išskyrus eršketines, gali pasitaikyti parazitų, todėl žalią galima valgyti tik sterlę, atlantinį ir kitus eršketus.
Visas žuvis galima valgyti tinkamai išvirtas ir iškeptas, nesibaiminant pasekmių. Žuvį būtina virti 15-20 minučių nuo to momento, kai vanduo užverda, – kepti – taip pat ne mažiau 15-20 minučių. Jei žuvis stambi, geriau supjaustyti ją gabalais ir išimti stuburą. Pyragus su žuvimi būtina kepti ne mažiau kaip pusvalandį. Rūkyta žuvis laikoma tinkama valgyti tik tada, jei rūkymo procesas atliktas pagal nustatytas normas.
Žuvį sūdant šiltame druskos tirpale (15-16 laipsnių) parazitų lervos žūsta per 5-9 dienas, sūdant šaltuoju būdu (5-6 laipsniai) – per 6-13 dienų, o sūdant sausai – per 9-13 dienų, jei žuvis neskrosta, jei žuvis skrosta, per 7-12 dienų. Druskos turi būti dedama nemažiau kaip 200 g vienam kilogramui žuvies. Šios rekomendacijos tinka sūdyti žuvis, kurių masė neviršija 2 kg.
Šaldytos žuvys, kurių masė neviršija 2 kg, laikomos nukenksmintomis, jei 12 valandų išlaikytos 27 laipsnių šalčio temperatūroje. Jei šaldymo temperatūra – 22 laipsniai šalčio, žuvis tinkama maistui po 18, o jei temperatūra – 16 laipsnių šalčio, po 36 valandų. Net 3 parų prireiks, kad nepavojinga taptų žuvis, šaldoma 12 laipsnių šalčio temperatūroje, dar ilgiau – net 7 paras teks šaldyti žuvį 8 laipsnių šalčio temperatūroje ir tik po 10 parų saugi taps žuvis šaldoma 4 laipsnių šalčio temperatūroje.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą