2013 m. birželio 22 d., šeštadienis

Didelis kabliukas – prastesnis rezultatas

Meškeriotojo pasąmonėje slypi nepalaužiamas noras sumeškerioti rekordinį laimikį ir jis tikriausiai tampa priežastimi, kodėl esame linkę naudoti didesnius nei reikia, gaudant konkrečios rūšies žuvis ar naudojant kažkuriuos masalus, kabliukus.

Psichologinis barjeras

Ne vienas šiandien svarių rezultatų sportinėje žūklėje pasiekęs meškeriotojas prisipažįsta, kad sudėtingiausia buvę peržengti prischologinį barjerą ir pradėti ryžtis naudoti plonesnius valus ir mažesnius kabliukus. Padaryti tai būtina ne tik sportininkams, dalyvaujantiems turnyruose, bet ir savo malonumui žuvis gaudantiems meškeriotojams, nes jie dažnai susiduria su situacija, kai žuvys ragauja tik smulkius masalus. Tai gali būti musės lervos, skruzdžių kiaušiniai arba apsiuvos. Pasąmonė iš paskutiniųjų priešinasi sprendimui naudoti miniatiūrinį Nr.18 kabliuką, nes atrodo, kad jis atsilenks arba sutrupės, jei masalą įrys stambus karšis. Tačiau, tinkamai manipuliuojant gerai paruoštu įrankiu, galima sėkmingai atplukdyti karšį iki graibšto 18 numerio kabliuku, kuris ypač tinka verti uodo trūklio lervas. Kai tai suvokiame ir įsisąmoniname, paaiškėja daug akivaizdžių dalykų, o meškeriojimo komfortas keleriopai išauga.

Tegul rangosi
Tradiciškai manoma, kad meškerioti slieku geriausiai tinka kabliukai su ilgu koteliu. Taipogi manoma, kad patartina naudoti gana didelius tokio tipo kabliukus. Tad ne vienas meškeriotojas sliekus smeigia ant 6-2 numerio kabliukų. Paprastai pasirenkama pati paprasčiausia versija – sliekas veriamas tokia maniera kaip ant kojos maunama kojinė. Nors sliekai gyvybingi, tačiau užverti ant kabliuko kaip ant virbalo jie negali rangytis, o tai būtina prasto kibimo dienomis. Judrus sliekas ne tik patrauklesnis žuvims, bet ir greičiau atkreipia į save dėmesį.
Todėl patartina naudoti kiek įmanoma plonesnius kabliukus ir pasirinkti sliekus tausojančią taktiką: kirmėlė dviejose vietose praduriama kabliuku, o geluonis paliekamas kyšoti išorėje. Kai masalą reikia užmesti didelę distanciją, sliekas gali nusmukti nuo kotelio. Todėl tokiais atvejais patartina naudoti „baitholder“ tipo kabliukus su užkartėlėmis ant kotelio. Meškeriojant stambius lynus, karšius, karpius patariama ant kabliuko verti ne vieną slieką, 3-4. Tokiam masalui sutalpinti tinkamiausi stambūs kabliukai iš storokos vielos su standartiniu arba trumpu koteliu.

Kad tešla netabaluotų
Vilioti žuvis augalinės ir negyvūninės kilmės masalais – sūrio kubeliais, kukurūzų grūdais, duonos ar batono kąsneliais, šutintais kviečiais, makaronais-žvaigždutėmis naudojami panašūs kabliukų modeliai kaip ir naudojant masalui uodo trūklio ar musės lervas. Daugelio minėtų masalų dydis tiksliai apibrėžtas, todėl visai nesunku parinkti reikiamo dydžio kabliukus. Jie turi būti ne platesni nei masalai. Tiesa, yra šiokių tokių niuansų – nepatartina eksperimentuoti ir verti ant kabliuko du ar net tris kukurūzo grūdus, tikintis, kad užkibs stambesnis egzempliorius. Paprasčiausiai bus daugiau tuščių kibimų. Su augalinės kilmės masalais geriau derinami kabliukai su trumpais koteliais, tačiau ir čia yra išimčių – suverti makaronų-žvaigždučių vėrinuką daug patogiau ant ilgakočio arba standartinio kabliuko.

Šaltinis: 15min.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą