2013 m. birželio 7 d., penktadienis

Lietuvoje sugautas ir paleistas rekordinis 22,452 kg karpis


22,452 kg – tiek sveria rekordinis Lietuvoje sugautas karpis, kurį sumeškeriojo Ervinas Maciulevičius. Po fotosesijos, svėrimo, matavimo ir kitų procedūrų, reikalingų, oficialiam rekordui užregistruoti, gigantas buvo paleistas atgal į savo ežerą. Didžiausias Lietuvoje karpis sumeškeriotas ežere, kuriame gyvena didelė stambių karpių, pasiekusių 10–20 kg svorį, banda.
Prasidėjus šiltų dienų serijai, gegužės mėnesį keli vilniečiai meškeriotojai kaip paprastai kiekvieną sezoną įsikūrė prie ežero ir daugiau kaip savaitę jaukino karpius įvairiais gardėsiais, kol jie įprato lankytis prie vaišių stalo, tikra to žodžio prasme laikydamiesi grafiko, o paskui užmesti masalai. Karpiai aktyviai kibo kelias dienas ir meškeriotojai gaudė juos pakaitomis.
Per tą laiką užkibo daugiau kaip dešimt karpių, svėrusių nuo 12 iki 20 kg, kol atėjo eilė „budėti“ prie meškerių Ervinui Maciulevičiui. Jam taip pat pavyko ištraukti kelis gigantus, tačiau jie nublanko prieš laimikį, kuriam buvo lemta tapti nauju Lietuvos rekordu. Laimingasis meškeriotojas rekordui pasiekti paskyrė keletą sezonų, tikėdamasis, kad pagaliau užkibs didžiausias ežero karpis.
Kadangi mūsų šalies karpininkai turi daug karčios patirties, kai, paskelbus, kur buvo sugauti stambūs karpiai, tie ežerai būdavo tiesiog nusiaubiami brakonierių, didžiulių karpių populiaciją puoselėjantys meškeriotojai neįvardija, kur buvo sugauta rekordinė žuvis. Saugumo sumetimais nurodoma tik tiek, kad Lietuvos rekordinis karpis gyvena laukiniame Molėtų rajono ežere ir karpininkų ratelio stebimas jau keletą metų.
Manoma, kad jis buvo pakliuvęs ant kabliuko ne vieną kartą, būdamas įvairaus amžiaus ir įvairaus svorio, tačiau, laikantis principo pagavai – paleisk, kas kartą karpis gaudavo šansą toliau augti ir artėti prie gigantiškos masės bei ilgio: karpio „ūgis“ – 1,06 m. Tiesa, pastaruoju metu karpis jį pažįstančių meškeriotojų teigimu, augo tik į plotį bei storį.
Šiam karpiui meškeriotojai netgi davė Rūtelės vardą. Beveik šimtu procentų galima teigti, kad Rūtelė buvo pagauta, kai svėrė 16 kg, dukart buvo pagauta, įgijusi 19 kg masę, o po kelerių metų tylos, E.Maciulevičiaus kolega Donatas Jacevičius šį gigantą pagavo jau 21,772 kg svorio. Tą kartą laimikis taip pat registruotas Lietuvos rekordu.
Šį sezoną stebintys didžiulių karpių bandą meškeriotojai tikėjosi, kad po pertraukos vėl užkibs stambus laimikis, kuris gali būti nauju rekordu, ir tam ruošėsi iš anksto.
Po karpių meškeriojimo sezono atidarymo seklesniame telkinyje, buvo sutarta, kad tokiais tempais šylant vandeniui laikas jau vilioti ir rekordininką. Meškeriotojai susitarė, kad šį sezoną jaukins karpius jiems dar neragautais „Imperial Baits“ jaukais – „Worm Up“ ir „Uncle Baits“, kad padidėtų tikimybė pergudrauti atsargią ir įtarią žuvį. Šilto ir šalto per savo gyvenimą matę tokio dydžio karpiai tampa tikrais „profesoriais“ ir sugeba išvengti įtartinų masalų.
Lemtingą penktadienio popietę po serijos taip pat stambių karpių kibimų meškeriotojų nuotaika buvo puiki ir, jų žodžiais tariant, tiesiog fiziškai buvo juntama, kad įmanomas rekordas. Nuojauta neapgavo – pastebimai ūgtelėjusi Rūtelė susigundė masalu ir garbingoje dvikovoje buvo nugalėta. Gigantiškas karpis buvo ištrauktas 0,31 mm skersmens „Power Ultima“ valu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą