Plekšnių žūklė pavasarį įdomi jau vien dėl aplinkos. Aplink - jūros ošimas, toks skaidrus skaidrus ir grynas oras, toks sterilus smėlis... Pabandykite vieną dieną plekšnių pažvejoję Baltijos jūroje, kitą dieną nuvažiuoti į Minijos žemupį ar Aukštumalą pagaudyti kuojų. Pajusite nerealų skirtumą. Braidysite po molį, stovėsite tarp kitų žvejų ir galvosite:
„Ką aš čia
darau?" Todėl visada reikia rinktis atvirkščią variantą: iš pradžių
kuojos, po to - jūra. Nebus to beveik kultūrinio šoko, kai iš sterilios jūrinės
aplinkos pakliūsite į purvyną, be to, nušausite ir kitą zuikį - apsirūpinsite
masalais, t. y. kuojų ar plakių mėsa.
Plekšnes galima
žvejoti nuo kranto arba nuo Palangos tilto, Klaipėdos, Šventosios, Papės ar
Jūrmalos molų arba samdytis laivuką ir tik išplaukus iš Klaipėdos uosto kur
nors stoti ir žvejoti. Atrodytų, kad iš visų variantų techniškai sudėtingiausia
yra žūklė nuo kranto, bet taip nėra. Pavyzdžiui, Šventosios molas yra labai
sudėtinga žūklės vieta, kur kiekvienas žvejys patikrina savo sugebėjimus
laipioti akmenimis, išlaikyti pusiausvyrą, patikrina ir įvairių kūno dalių
atsparumą, kai po neatsargaus žingsnio atsitrenkiama į akmenis. Palangos tiltas
jau kitokia vieta - čia patikrinamas žvejo taiklumas, kurj atspindi sugebėjimas
nepermesti šalia stovinčių žvejų valų, išbandoma žvejo kantrybė ir sugebėjimas
komunikuoti su bendrauti norinčiais tiltu vaikščiojančiais piliečiais, bei
atsparumas alkoholiui, kuris kartais ant tilto liejasi laisvai. Klaipėdos molai
ir Jūrmalos taip pat turi savo ypatybių.
Žvejoti nuo
kranto labai paprasta, todėl per paskutinį dešimtmetį žvejojančių nuo kranto
skaičius labai padidėjo. Be to, tai ne ką mažiau efektyvus plekšnių gaudymo
būdas, nei žūklė nuo į jūrą nusidriekusių statinių.
Efektyviausia
yra žūklė iš laivų, nes plekšnes galima pasiekti bet kuriuo metų laiku,
pavyzdžiui, vasarą, kai jos mieliau laikosi atokiau nuo krantų. Be to, gaudant
iš nedidelio laivo labai greitai galima patikrinti keliolika vietų ir surasti
geriausią. Tačiau iš laivo žvejoti brangu (jei samdytis), ir tą verta daryti
šiltesniu metu, pavyzdžiui, vasaros viduryje.
Geriausias plekšnių žūklės metas yra vėlyvas ruduo. Dažnai geras plekšnių kibimas priekrantės zonoje prasideda spalį ir trunka iki šalnų, tol, kol galima ir norisi žvejoti. Praėjusiais 2010 metais plekšnių žūklės sezonas baigėsi labai anksti, nes anksti prasidėjo žiema. O 2008 metais sezoną buvo galima tęsti beveik iki Naujųjų, nes ir gruodį temperatūra buvo teigiama.
Geriausias plekšnių žūklės metas yra vėlyvas ruduo. Dažnai geras plekšnių kibimas priekrantės zonoje prasideda spalį ir trunka iki šalnų, tol, kol galima ir norisi žvejoti. Praėjusiais 2010 metais plekšnių žūklės sezonas baigėsi labai anksti, nes anksti prasidėjo žiema. O 2008 metais sezoną buvo galima tęsti beveik iki Naujųjų, nes ir gruodį temperatūra buvo teigiama.
Vėlyvą rudenį
plekšnės yra storos, atsiganiusios, prieš nerštą prikaupusios riebalų. Be to,
vėlyvą rudenį žmonių prie vandens mažiau - lapkritį mažai kas nori pajūriu
vaikščioti. Tačiau rudenį būna dažnos audros, kurios viską gadina.
Stiprus vėjas ir didelės toli lūžtančios bangos byloja tik vieną - žvejybą jūroje nuo kranto kuriam laikui galima pamiršti.
Antras įdomus plekšnių žvejybos periodas prasideda pavasarį, balandžio pradžioje. Trunka jis gana ilgai, tol, kol įšyla vanduo - tai paprastai būna birželį, o kartais tik liepą. Vienas geriausių pavasarinio periodo mėnesių yra gegužė - plekšnės kimba labai gerai, vietos prie jūros daug, nes nėra poilsiautojų antplūdžio. Birželį žmonių prie jūros padaugėja. Pavasarį jau gaudome neseniai išneršusias plekšnes, todėl kai kurios žuvys būna dar neatsiganiusios, plonos. Mūsų upinės plekšnės (būtent upines plekšnes ir gaudome Baltijos jūroje) neršia tuomet, kai vandens temperatūra būna 3-7 laipsniai. Nerštas pagal aplinkos sąlygas gali vykti kovą-gegužę, todėl, jei nerštas užtrunka, nusikelia ir plekšnių gaudymo sezono pradžia, nes plekšnės neršia atokiau nuo krantų, didesniame 30-300 m gylyje, kur vanduo sūresnis.
Stiprus vėjas ir didelės toli lūžtančios bangos byloja tik vieną - žvejybą jūroje nuo kranto kuriam laikui galima pamiršti.
Antras įdomus plekšnių žvejybos periodas prasideda pavasarį, balandžio pradžioje. Trunka jis gana ilgai, tol, kol įšyla vanduo - tai paprastai būna birželį, o kartais tik liepą. Vienas geriausių pavasarinio periodo mėnesių yra gegužė - plekšnės kimba labai gerai, vietos prie jūros daug, nes nėra poilsiautojų antplūdžio. Birželį žmonių prie jūros padaugėja. Pavasarį jau gaudome neseniai išneršusias plekšnes, todėl kai kurios žuvys būna dar neatsiganiusios, plonos. Mūsų upinės plekšnės (būtent upines plekšnes ir gaudome Baltijos jūroje) neršia tuomet, kai vandens temperatūra būna 3-7 laipsniai. Nerštas pagal aplinkos sąlygas gali vykti kovą-gegužę, todėl, jei nerštas užtrunka, nusikelia ir plekšnių gaudymo sezono pradžia, nes plekšnės neršia atokiau nuo krantų, didesniame 30-300 m gylyje, kur vanduo sūresnis.
Jei kalbame apie
geriausią paros metą, tai, nepaisant metų laiko, geriausias kibimas būna
ankstyvą rytą ir vėlyvą vakarą. Aišku, rudenį ir pavasarį plekšnės aktyvios
gali būti visą dieną, tačiau vis tiek geresni laimikiai bus tada, kai žvejosime
vėlai vakare arba anksti ryte - tada ir didesnių plekšnių pagausime, ir jos
dažniau kibs. Taip yra todėl, kad temstant prie krantų pasirodo didesnės
plekšnės, o smulkmė tarsi pasitraukia.
Geras plekšnių
kibimas būna naktį. Kartais dviejų valandų naktinės žūklės rezultatai gerokai
pranoksta visos dienos rezultatus. Todėl sutemus patariama pasilikti prie
vandens dvi tris valandas. Be abejo, malonesnė naktinė žūklė esti šiltesniu
metu, gegužę, birželį, tačiau vėlyvą rudenį nakties metu be plekšnių galime
pagauti ir menkių, kurios naktį taip pat priartėja prie krantų.
Vasarą plekšnių
žūklė nuo kranto sudėtinga. Kartais pavyksta temstant pagauti vieną kitą
gražesnę plekšnę, o kartais kimba tik mažos žuvys. Tačiau liepos naktimis
žvejus jau džiugina unguriai.
Vienas
svarbiausių plekšnių žūklės nuo kranto momentų - žūklės vietos pasirinkimas.
Lengva pasakyti: užlipkite ant kopos ir pažiūrėkite j jūrą - kur duobė arčiau
kranto, kur ji didesnė, ten ir žvejokite. Visų pirma ne visur yra aukšta kopa,
kad viskas matytųsi kaip ant delno. Antra, ne visada kas nors matosi. Jei oras
ramus, rytais nuo kopos galima ką nors įžiūrėti, bet vakare tokios informacijos
negausime. Trečia, ne visada tai, kas mums atrodo įdomu ir perspektyvu, įdomu
ir plekšnėms. Jos vietas renkasi pagal joms vienoms žinomus kriterijus, tad
kartais plekšnės ir žvejo pasirinkimas nesutampa. Todėl žūklės pradžioje reikia
eksperimentuoti, ieškoti geresnės vietos, išsiaiškinti, koks pasirinktoje
vietoje turi būti metimo nuotolis - ar reikia iš visos jėgos stengtis užmesti
kuo toliau, ar užtenka ir 80 m užmetimo nuotolio.
Žvelgiant rytais
nuo kopos nesunku pastebėti tas vietas, kur kibimo tikrai nesulauksime, arba,
jei ir sulauksime, jis bus gana retas. Tai platūs smėlio sėkliai, toli
nusidriekiantys j jūrą.
Kitas svarbus
plekšnių žūklės momentas - masalo pasirinkimas. Pagal masalo pasirinkimą žvejus
galima skirstyti į dvi grupes: tuos, kurie mano, kad užtenka dviejų masalų -
krevečių ir žuvelių porcijos, ir tuos, kurie mano, kad reikėtų turėti 10
masalų, o skirtingų žuvų rūšių porcijos efektyvumu labai skiriasi. Dar yra
žvejų, kurių netenkina natūralūs masalai, todėl jie naudoja įvairius kvapus
(purškiamus, kuriuos masalas panardinamas ir pan.).
Masalų
efektyvumo vertinimai labai skirtingi. Dažnai pripažistama, kad žvejojant
plekšnes geriausi yra du masalai: parduotuvėje pirkta bei virta krevetė ir
strimelės porcija. Gi kuojos, plakio, ešerio, žiobrio ir kitų žuvų porcijos
efektyvumu nusileidžia strimelės porcijai. Strimelės porcija kartais pakeičiama
čia pat jūroje pagautos gyvavedės vėgėlytės mėsyte.
Visus šiuos
niuansus pastebi tik tie žvejai, kurie labai dažnai gaudo jūroje. Tie žvejai,
kurie jūroje žvejoja tik kartą ar du per mėnesį, skirtumų gali ir nepastebėti.
Tas pats ir kalbant apie papildomą masalų kvepinimą: yra daug įvairiausių
nuomonių, ginčų, nesutarimų. Pavyzdžiui, jei per jūrinės žūklės varžybas
kaimynai gaudo geriau, tai dažniausiai manoma, kad jų vieta geresnė. Tačiau jei
puikiai gaudo vieno klubo žvejai, jau įtariame, kad jie turi kokią paslaptį,
galbūt masalą mirko kokioje ypatingai kvepiančioje substancijoje. Be abejo,
tie, kurie tai daro, paslapčių neatskleidžia, ir tai suprantama.
Tie, kurie
važiuoja pavasarį gaudyti plekšnių, turėtų pasirūpinti mažiausia dviem
masalais. Šviežia (būtinai šviežia) skumbre ir pirktinėmis virtomis krevetėmis.
Paprastai tokių masalų užtenka, nes skumbrės porcija tikrai geras masalas, tik
skumbrė labai greitai genda, ir tą reikia atsiminti. Jei abejojate skumbrės šviežumu,
paieškokite kitos žuvies - kuojos, karpio ir pan. Pavasario pradžioje geresnis
masalas dažnai būna žuvies porcija, tačiau nereikėtų ignoruoti ir krevečių.
Būna, kad vieną dieną plekšnės geriau griebia krevetes, o kitą - porciją. Būna,
kad ir tą pačią dieną keičiasi prioritetai, todėl ant meškerės kabliukų turėtų
kabėti skirtingi masalai.
Jei kalbame apie įvairius pavadėlių papuošimus,
vėlgi nuomonių yra įvairių.
Vieni žvejai
giria pavadėlius su blizgančiais metaliniais sukriukių lapeliais ir spalvotais karoliukais,
kiti teigia, kad tokie pavadėliai kartais atbaido plekšnes, tad geriau naudoti
paprastus pavadėlius be jokių papuošimų. Tačiau kai kalba pasisuka apie
fosforinius šviečiančius žaisliukus, daugelio žvejų nuomonė būna vieninga:
plekšnė - smalsi žuvis, tad šviečiantys žaisliukai ją traukia. Kad pavadėliai
skleistų šviesą, ant jų paprastai veriami fluorescenciniai ar fosforiniai
karoliukai. Šviečiančių pavadėlių efektas, be abejo, labiausiai akivaizdus
naktį, o ne dieną. Dieną, kai plekšnės kimba vangiau nei naktj, žvejai
eksperimentuoja rinkdamiesi ilgesnius pavadėlius, pririšdami mažesnius
kabliukus, ant kurių kabinamas mažesnio dydžio masalas. Gaudant neaktyvias
plekšnes, galioja tie patys dėsniai kaip ir gaudant kitas žuvis: mažesni
kabliukai, plonesni ir ilgesni pavadėliai - geresnis rezultatas.
Jaukinimas
jūroje padeda privilioti plekšnes, tačiau žvejai jaukina gana retai, t. y. į
jaukinimą numoja ranka. Bet plekšnės labai reaguoja j žuvies kvapą, tad jei
vietoj svarelio kabinsime sunkią uždarą šėryklėlę, į kurią prigrūsime strimelių
ar skumbrių faršo, sumaišyto su tarkuotais džiūvėsiais, kurie jauko masei suteikia
lipnumo, žūklės rezultatai gali būti geresni.
Į šėryklėlę
galima prigrūsti ir sumaltų krevečių kiautų, ir kitų komponentų, kurių
nenaudojame nei užkandai, nei kaip masalo. Pagrindinis jaukinimo tikslas -
skleisti intensyvų kvapą, kad plekšnės greičiau surastų tą vietą, kur yra mūsų
masalai.
Gana dažnai
jaukinimas pasiteisina, tačiau šėryklėlės turi vieną neigiamą savybę -
trumpesnis užmetimo nuotolis, be to, ne visada norisi terliotis su jūrinės
žuvies faršu, kuris, švelniai tariant, skleidžia nekokį kvapą, tad nesinori
apsunkinti žūklę, nepaisant to, kad jaukas padeda daugiau pagauti.
Šaltinis: Žvejys ir žuvis
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą