Tačiau dabar mus vilioja kuojos. O kad
tos vilionės būtų abipusės, mes ne tik turime pasirinkti gerą
žūklės vietą, bet ir kuojoms pasiūlyti tinkamo jauko, kad jos
toje vietoje ilgiau užsibūtų.
Didelėse upėse pavasaris, be jokios
abejonės, yra geriausias kuojų žūklės metas. Dideli šių žuvų
būriai apsilanko seklumose, užlietose pievose, ieško maisto,
šiltesnio vandens, kuris atsiranda tam tikruose vandens plotuose,
kai smagiai pakaitina saulutė. Pats geriausias kuojų kibimas
prasideda tada, kai vanduo įšyla iki 6-8 °C.
Apie tai dažnai pasakoja anglų
žvejai, kurie pavasarinį kuojų žūklės sezoną pradeda kur kas
anksčiau nei mes. Apie tai užsimena belgai, vokiečiai ir kt.
Lietuvos žvejai su termometrais prie upių nelaksto ir apie upės
tinkamumą žūklei dažniausiai sprendžia iš vandens lygio,
drumstumo, srovės stiprumo. Jei vanduo labai aukštas, jei jis kaip
kakava, jei srovė pragariška, upėje nėra ką veikti - reikia
ieškoti balų, senvagių, užlietų teritorijų ir pan.
Kuojų žūklę upėse visada apsunkina
aukštas vandens lygis ir dėl to atsiradusi stipri srovė. Todėl
geriau žvejoti pažįstamose vietose, kur dugno pobūdis bent
apytiksliai žinomas. Tačiau ne visada pasitaiko tokia galimybė.
Ideali kuojų žūklės vieta yra ten,
kur pagrindinė srovė ribojasi su ramesniu ar net stovinčiu
vandeniu, tokios vietos visais metų laikais yra perspektyvios, jei
kalbame apskritai apie žūklę upėje, o ne tik apie kuojų žūklę.
Pavasarį ten, kur srovė ribojasi su ramiu vandeniu, paprastai yra
daug žuvų maisto, kurį suneša vanduo. Puiki žūklė yra ir prie
įlankėlių, kur srovė sulėtėja, atsiranda sūkuriai. Žodžiu,
stebime upę, žiūrime į jos vandenį ir nusprendžiame, kur reikia
žvejoti.
Nors pavasarį kuojos kimba labai
gerai, tačiau jaukinant galima pasiekti kur kas geresnių rezultatų.
Jaukinimas gali būti labai įvairus - skirtinguose vandens
telkiniuose gali būti naudingi skirtingi jaukai, tačiau visi
pavasariniai, kuojoms skirti jaukai, turi daug bendro: pagrindinę jų
dalį (apie 40 proc.) sudaro smulkiai malti džiuvėsiai. Taigi
sumalę ar prekybos centre nusipirkę maltų džiuvėsių jau turime
puse jauko. Paprastai pavasarį vengiama į jaukus dėti saldžių
komponentų, pavyzdžiui, sumalti ir pridėti sausainių. Saldūs komponentai šiuo metų laiku, kai vanduo dar šaltas ir žuvų
medžiagų apykaita nėra tokia greita, kokia bus po mėnesio, labai
greitai kuojas pasotintų. Tačiau ne viskas, kas saldu tinka
pavasariniam jaukui. Sotūs biskvitai tikrai yra nereikalingi, tuo
tarpu melasa yra labai puikus jauko komponentas.
Kas į jaukus dar gali būti dedama, be
maltų džiuvėsių? Kukurūzų košė ir kukurūzų miltai (apie 20
proc.), žemės riešutų miltai (apie 20 proc.), „Coco Belge“
(iki 10 proc.) ir šutintos be sumaltos kanapės (apie 10 proc.).
Paeksperimentuokite su tokios sudėties jauku, kuris gana populiarus
tarp vokiečių žvejų ir pamatysite, kad kuojoms jis labai patinka.
Paskutiniai trys komponentai šiam jaukui suteikia ypatingą aromatą
ir tamsią spalvą. Aromatas išraiškingas, bet gana subtilus. Be
abejo, visi tokio jauko komponentai suklijuojami klijais PV1, kurie
yra labai saldūs ir maistingi, todėl turi būti naudojami
atsargiai.
Tokį jauką galima papildomai
pagardinti kvapu. Tam labai tinka anyžiaus kvapas, kurį dievina
kuojos. Kuojoms taip pat patinka ir kmynų kvapas, kurį drąsiai
galima derinti su anyžiaus kvapu. Beje, pavasarį dar neneršusi
žuvis, nesvarbu, karšis ar kuoja, baidosi kraujo miltų, todėl jų
į jauką dėti nepatariama.
Kartais anyžiaus kvapas neduoda jokio
teigiamo efekto, net susidaro įspūdis, kad žuvys jo vengia.
Tokioje žūklės vietoje reikėtų naudoti švelnius kvapus -
vanilės, kakavos, šokolado.
Kuojoms skirtas jaukas būtinai turi
būti tamsus, bent jau tamsios kakavos spalvos, nes daugelio žūklės
vietų dugnas yra gana tamsus. Jei įmesime nors nedidelį rutulį
šviesaus jauko, kuojos gali išsilakstyti ir tą vietą aplenkti
tol, kol ant dugno bus šviesi dėmė.
Mano manymu, pagrindinis aprašyto
jauko komponentas, labiausiai viliojantis kuojas, yra kanapės. Visi
kiti produktai papildomai dirgina žuvų uoslę, sudaro kuojas
viliojantį debesėlį, pasklinda didesniu atstumu nuo žūklės
vietos ir informuoja žuvis, kad kažkur yra labai gardaus maisto.
Kanapės - fantastiškai veikianti medžiaga, tarsi miniatiūrinis
moliuskas. Jos kuojas vilioja visais metų laikais.
Kodėl rekomenduoju pavasarį daryti
geresnį jauką, naudojant įvairius komponentus? Negi negalima
jaukinti paprasčiausiais jaukais? Turint gerą jauką pavasarį
vieno kilogramo užtenka ilgam - kelioms valandoms. Juk pavasarį
nereikia žuvų gausiai šerti - jaukas turi tik privilioti ir
sulaikyti jas žūklės vietoje. Geras sudėtimi, bet nesotus jaukas
privilios kuojas, o jei jaukas bus pagamintas tik iš maltų
džiūvėsių ir kokios nors rišančiosios medžiagos, gero efekto
nelaukite. Aišku, tam tikromis sąlygomis puikiai suveikti gali ir
„bazinis jaukas“, tačiau visada geriau turėti visapusiškesnį
jauką.
Nors minėjau, kad saldžių produktų,
pavyzdžiui, maltų sausainių ar biskvitų, žvejai dažnai vengia,
tačiau tai nereiškia, kad pavasarį negalima daryti saldaus jauko.
Kuojos yra smaližės, todėl ir pavasarinis jaukas gali būti
saldus. Pavyzdžiui, paėmę 50 proc. maltų duonos džiūvėsių,
pridėję 30 proc. kanapių, 20 proc. „Coprah Melassa" ir viską
suklijavę PV1 klijais gausime kiek kitokį, bet tikrai saldų ir
puikų kuojų jauką. Ir nors tai bus saldus jaukas, jaukindami
saikingai kuojų nepasotinsime. Toks jaukas puikiai tinka pavasariui.
Negalima pamiršti, kad labai gerai,
kai pavasariniame jauke yra gyvūninių priedų - uodo trūklio
lervų. Tačiau pavasarį į jauką jų nereikia daug dėti. Tegul
gyvūninių priedų būna šiek tiek, kaip sakoma, dėl vaizdo ir
kvapo. Jauką galite paskaninti ne tik mažomis uodo trūklio
lervutėmis ar „pašarinėmis" musės lervomis, bet ir
smulkintais sliekais, nes šiuo metu jų ir vandenyje yra nemažai -
pavasariniai vandenys iš pakrančių žemių išplauna daug įvairių
gyvių, žinoma, ir sliekų.
Kartais gali atrodyti, kad jauko
nereikia, nes kuojos turėtų kibti labai gerai, tiesiog pačios
lipti į krantą. Toks įspūdis susidaro tada, kai upė verda, kai
vandens paviršiuje nedingsta žuvų sukelti ratilai, žuvys šokinėja
ir pliaukši. Vaizdelis išties fantastiškas, bet užmetus į
vandenį masalą fantastika baigiasi - prasideda realybė, kuri sako,
kad be jauko kuojos nepuola beatodairiškai ant kabliuko. Taigi
pasirodo, net tokiomis sąlygomis reikia jauko, reikia, kad žuvys į
jauką reaguotų greitai, laikytųsi žūklės vietoje ir jauką
nuolat ėstų, bet nepasisotintų. Visa tai diktuoja jauko komponentų
dydį. Be abejo, mums reikalingas smulkus jaukas. Nesvarbu, ar tai
bus parduotuvėje pirktas ar pačių padarytas, bet jis turi būti
smulkus, sakyčiau, net dulkių konsistencijos. Žuvys tokio jauko
dalelėmis lyg ir nuolat maitinasi, tačiau nepasisotina.
Apie jauko kiekius kalbėti irgi reikia
atsižvelgiant į sąlygas. Kažkur, kur kuojų nėra labai daug, kur
srovė lėta, kilogramo jauko gali užtekti ir keturioms valandoms,
kitur, kur kuojų labai daug, greičiausiai reikės daugiau jauko,
nes jau pradžioje žūklės tampa aišku, kad pirmi du jauko
rutuliai išnyko be pėdsakų, o vėliau paaiškės, kad norint
išlaikyti žuvis, jas reikėjo nuolat jaukinti, tad per vieną
pavasarinės žūklės dieną į vandenį buvo supilta 5 kg. ar net
dvigubai daugiau jauko, nes tik pastovus jaukinimas padėjo išlaikyti
žuvis.
Žvejojant upėje, o ypač gana
stiprioje srovėje, reikia pagalvoti, kur užmesti jauką: ar jauką
tikslinga mesti prieš save, ar 10 - 20 m. prieš srovę, kad jis
skleistųsi ilgesniame plote ir ten, kur žvejojame, būtų sukurta
optimali jaukinimo zona. Be abejo, žvyras ar molis padeda pasunkinti
jauko rutulį, kartais pusė jauko rutulio svorio sudaro sunkinančios
medžiagos, bet pavasarį ne visada to pakanka.
Populiariausias pavasarinis masalas -
uode trūklio lerva, žvejojant kai kuriose upėse nėra pats
geriausias masalas. Kuojos kimba, bet ne tokios didelės, kaip
tikėtasi. Musės lervos tai; pat negelbsti, nes ir jomis žvejojant
gali kibti tik nedidelės žuvys. Tokiais atvejais labai dažnai
padėtis pagerėja, kai ant kabliuko užkabinama apsiuva. Yra upių
ir jų ruožų, kur didelę kuoją galima pagauti tik tada, kai
masalui naudojama apsiuva. Geriausiai tinka tos apsiuvos, kurios
namelį suklijuoja iš žvyro ir akmenukų. Tokiuose nameliuose
gyvenančios apsiuvos yra ryškiai žalios, net švytinčios, žaliai
geltonos spalvos, jos kur kas didesnės už medinių namelių
gyventojas. Apsiuvų prisirinkti mažuose upeliuose nėra lengva, bet
verta paskirti jų rankiojimui laiko, nes būtent šis masalas
patinka didelėms pavasarinėms kuojoms.
Šaltinis: Žvejys ir žuvis
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą