2013 m. kovo 11 d., pirmadienis

Kas kam patinka



Žvejai, viliodami žuvis, jaukams ir masalams pagardinti naudoja įvairius kvapus. Jei sumanytume įsigyti jų visą sąrašą, net ne kiekvienoje prieskonių parduotuvėje rastume. Žuvys gyvena vandenyje, tačiau žvejai joms siūlo ne tik tai, kas natūraliai egzistuoja vandenyje, bet ir tai, kas auga sausumoje. Negana to, visiems tiems grūdams jie suteikia įvairiausių kvapų, kurių vandenyje nebūna arba jų koncentracija tokia maža, kad nė viena žuvis jų negali užuosti.

 Įvairiuose šaltiniuose dažnai galima aptikti rekomendacijų, kokie kvapai kokioms žuvims patinka. Neretai žvejų nuomonė šiuo klausimu skiriasi. Tai nenuostabu, juk skirtingų vandens telkinių žuvys gali labai skirtingai vertinti tuos produktus, kuriuos mes joms siūlome.

KUOJA IR KARŠIS
Literatūroje dažnai teigiama, kad kuojos mėgsta anyžiaus kvapą. Tačiau yra nemažai žvejų, teigiančių, kad anyžiaus kvapas ne tik ne vilioja, bet net išbaido kuojas. Tai tiesa - kai kuriuose vandens telkiniuose anyžiaus kvapas neduoda reikiamo efekto, todėl su juo reikia elgtis atsargiai ir nepamiršti, kad yra vandens telkinių, kuriuose anyžiaus kvapas veikia magiškai.
Vienas iš tų kvapų, kuriuos dievina visos kuojos, yra kanapių. Šiuo atveju išimčių beveik nėra - visos kuojos mėgsta kanapes, todėl gamindami kuojų jauką nepamirškite jų įdėti. Kuojoms patinka ir karamelės, ir kalendros kvapas. Šie kvapai nieko bendra neturi nei su anyžium, nei su vanile, tačiau sėkmingai naudojami žvejojant kuojas.  
Karšiui irgi patinka karamelė, nes yra smaližius ir jam patinka viskas kas saldu. Dėl to vanilės kvapas yra laikomas universaliausiu kvapu, skirtu karšiams.
Dedant vanilės, galima pridėti ir kalendros, nes karšiams kaip ir kuojoms ji taip pat patinka. Dar vienas dalykas, viliojantis karšius, yra riešutai. Malti riešutai jaukui suteikia pikantiško kvapo.
Biskvitai irgi yra tas produktas, dėl kurio karšiai gali pamesti galvą. Medaus biskvitai ir malti sausainiai visada yra dedami j karšiams skirtus jaukus. Tai gana didelės maistinės vertės, dažnai šviesios spalvos kvapnūs jauko komponentai. O kuojų jaukų sudėtinės dalys dažnai būna tamsūs produktai: maltos kanapės, malta džiovinta juoda duona.

KULINARIJA IR KONDITERIJA
Kvapai gali turėti įvairų poveikį. Pavyzdžiui, anyžius kuojas labai vilioja pavasarį. Bet taip pat sėkmingai anyžius traukia ir aukšles. O vasarą anyžius gali būti labai geras lynams skirtų jaukų priedas. Jei anyžius „nedirba", jį reikėtų pakeisti kalendra. Kalendra tinka ne tik kuojoms, bet ir karšiams.
Žvejai, ruošdami karšių jaukus, deda ne tik vanilės. Kai kurie, kurdami jaukus, yra tarsi konditeriai ir jaukus darydami iš saldžių maltų kepinių (biskvitų ir pan.) prideda vanilės, cinamono, gvazdikėlių. Žodžiu, kaip ir kepant pyragus, tortus ar sausainius.
Jei jauką ruošiame karosams, labai geras priedas yra česnakas. Karšiai taip pat mėgsta česnaku gardintus masalus, pavyzdžiui, daugelio Kauno marių žvejų makaronai dvelkia stipriu česnako aromatu.
„Coprah Melasse" - maltos kokoso riešutų išspaudos, sumaišytos su melasa. Tai puikus, saldus produktas, kuris labai patinka karšiams. Dera su cinamonu ir gvazdikėliais.

REKOMENDACIJOS DĖL KVAPŲ:
Cinamonas - kuoja, karšis, karosas, karpis.
Česnakas - kuoja, karšis.
Anyžius - kuoja, aukšlė, sterkas.
Gvazdikėliai - karpis, karšis, kuoja, aukšlė ir kitos karpinės žuvys.
Kmynai - karšis, lynas, kuoja, lynas.
Karamelė - karšis, karosas.
Pankolis (daržovė, kurios anyžiaus kvapo sėklos panašios j kmynų sėklas) - kuoja, aukšlė.
Ožragė - lynas, karšis, kuoja, aukšlė.
Kalendra - karšis, lynas.
Melasa - karšis, karosas, karpis.
Medus - karpis, karosas, lynas.
Vanilė - karšis, karpis, meknė, karosas.
Kokosas - karšiai, karpiai ir daugelis karpinių žuvų.
Braškė - karpis.
„Tutti frutti“ - karpis, lynas
„Scopex“ - karpis, lynas

Šaltinis: Žvejys ir žuvis

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą