2013 m. kovo 22 d., penktadienis

Kur eiti, kaip užmesti?




TRYS PRIEŽASTYS
Jei pradedančiajam spiningautojui reikėtų rinktis vieną iš dviejų žūklės būdų, masalą patarčiau mesti prieš srovę. Be abejo, tada ir upelio krantais teks eiti prieš srovę. Šis būdas, kai masalas metamas prieš srovę, o traukiamas pasroviui, turi daug privalumų. Pirmiausia eidami prieš srovę visada esame upėtakiui už nugaros, o tai leidžia arčiau prieiti prie žuvies ir užimti gerą poziciją ant kranto. Antra, eidami prieš srovę kur kas greičiau ištobulinsime metimo techniką, nes metant masalą prieš srovę reikalingi taiklūs metimai. Metimo prieš srovę beveik nepataisysi, o taiklaus metimo pasroviui neretai net nereikia, nes masalą (jei tai vobleris) galima nuplukdyti j reikiamą vietą. Be to, mesdamas prieš srovę
spiningautojas greičiau ištobulina masalo valdymo techniką.
Trečia priežastis, kodėl pradedantysis upėtakininkas turėtų eiti prieš srovę ir masalą mesti prieš srovę, yra ta, kad pasroviui plaukiantis masalas upėtakiui yra įprastas, nes taip gaunami beveik visi skanėstai, kuriuos žuvis seniai ir sėkmingai suvirškino. Taip anksti pavasarį upe j upėtakio akiratį patenka varlytės, kai palieka upę ir keliasi į krantą, taip atkeliauja vabzdžiai ir paliegusios, jėgų netekusios mažytės žuvelės.

PIRMO METIMO REIKŠMĖ
Žuvis, pamačiusi srovės nešamą skanėstą, iš karto atkreipia į jį dėmesį, tačiau skirtingos žuvys j tai reaguoja skirtingai. Pavyzdžiui, šapalai paprastai yra smalsūs ir gali priplaukti prie kiekvieno objekto, ypač jei jis pateko į mažų šapalų būrelio akiratį. Upėtakiai yra atsargesni, bet būna dienų ar valandų, kai jų atsargumas išgaruoja. Atvirai kalbant, srovė mums labai padeda, ir kuo ji greitesnė, tuo mažiau palieka laiko žuviai apsispręsti. įsivaizduokime, kad su srove plaukia mažytė, jėgų netekusi apsvaiginta žuvelė (rainė, aukšlytė ir pan.). Upėtakis tai pamato, bet niekada neturi daug laiko rinktis ir svarstyti, kaip pasielgti. Srovė viską tuoj nuneš tolyn - laimikis atiteks kitam upėtakiui. Todėl upėtakis priverstas nuspręsti nedelsdamas. Skirtingame upės taške upėtakis turi skirtingą laiko tarpą, bet jis visada yra labai trumpas. Gal jis bus kiek ilgesnis, jei upėtakis gali iš toliau apžiūrėti masalą, bet jei masalas plaukia pasroviui, jam tokios galimybės nėra.
Nors žuvis neturi laiko svarstyti, tačiau tai nereiškia, kad ji ims į burną kiekvieną pro šalį plaukiantį šapą. Taip nėra. Mūsų masalą akimis palydės ir nieko su juo nedarys ne vienas upėtakis, ir čia nieko nepadarysi, tačiau kiekvienu atveju reikia atsiminti, kad svarbiausias yra pirmasis metimas. Jis turi būti tiksliausias ir labiausiai apgalvotas. Prieš metant būtina Įvertinti ir srovės greitį, ir visus kitus niuansus, nes geriausias metimas yra tada, kai praplaukia kuo arčiau upėtakio buveinės, galima sakyti, pabarbena j jo namo langus, bet neužkliūna už upėtakio sode esančių kelmų, šakų ir kitokios netvarkos.
Jei masalas plauks atokiau nuo upėtakio buveinės, pavyzdžiui, pusės metro atstumu, reakcija gali būti įvairi ir labai priklausys nuo upėtakio aktyvumo. Tam tikrais atvejais jis gali net nepajudėti iš vietos, kitais atvejais, kai bus aktyvus ir net piktas, jis agresyviai atakuos masalą. Yra ir trečias variantas, itin žadinantis aistras. Tai atvejis, kai upėtakis iššoka iš savo buveinės, tarsi nori griebti masalą, bet staiga apsigalvoja ir neria atgal. Pastarasis variantas nėra beviltiškas - tokį upėtakį galima dar kartą išprašyti iš slėptuvės, bet ne iš karto, o po kurio laiko, tarkim, po valandos.

ATAKOS NIUANSAI
Kai masalą traukiame pasroviui, upėtakis, norėdamas jį pagriebti, gali šokti j priekį ir atakuoti, kaip kareivis atakuoja iš apkasų išlindus] priešą. Bet upėtakis dažniausiai daro kitaip: jis masalą praleidžia, po to pasiveja, sekundės dalį plaukdamas pasroviui, tuomet čiumpa jį ir grįžta atgal. Taip jam patogiau, taip didesnė tikimybė sugauti žuvelę, taip, matyt, sunaudojama mažiau energijos.
Upėtakiai - srovę mėgstančios žuvys. Jie visada stengiasi būti šalia greitos tėkmės, nes būtent ji ir atneša visą jų maistą. Tačiau stebint vandenį, bandant nuspėti galimas upėtakio buveines ir masalo plaukimo pro jas trajektoriją, nereikia pamiršti vieno dalyko - upėtakių elgesys priklauso ir nuo šių žuvų populiacijos upėje: kuo upėtakių mažiau, tuo mažiau šansų net labai geroje vietoje suvilioti upėtakį, nes jis masalą atakuos tik alkio genamas. Jei upėtakių populiacija didelė, tai jie masalą dažnai atakuos ne kaip objektą, kuriuo galima pasisotinti, o kaip konkurentą, kurį reikia išvyti iš savo zonos. Taigi kuo upėtakių daugiau, tuo jų domėjimasis aplinka yra didesnis.

Šaltinis: Žvejys ir žuvis

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą