2013 m. rugsėjo 1 d., sekmadienis

Grimztantis masalas vilioja upėtakius



Upėtakis – viliojantis laimikis, o dabar puikus metas išbandyti jėgas upėtakių žūklėje, nes žvaigždžuvės per vasarą atsiganė, kupinos jėgų ir gali deramai pasipriešinti meškeriotojui. Kita vertus, vanduo upeliuose dabar skaidrus, upėtakiai puikiausiai mato kas dedasi ant krantų, todėl ne taip paprasta prisėlinti prie jų slėptuvių.
Artima distancija
Tarp upėtakių meškeriojimu susižavėjusių meškeriotojų dažnai išgirsi sakant, kad upėtakis – „pirmo metimo“ žuvis. Šis glaustas posakis talpina savyje labai platų kontekstą, kurio esmė ta, kad upėtakis ypač dažnai atakuoja užmestą masalą pirmą ir vienintelį kartą. Jei žuvis neužkibo, gali kiek tinkamas svaidyti masalą šalia jo slėptuvės, tačiau nebeišviliosi dar kartą pasirodyti. Todėl upėtakių meškeriotojas nori nenori, o turi labai tiksliai užmesti masalą. Tai padaryti iš toli dažnai nėra galimybės, nes kliudo žemai palinkusios medžių šakos, aukšta žolė ar krantas. Tad lieka tik artima distancija. Tai didelis minusas, nes upėtakį galima išbaidyti vienu neatsargiu treptelėjimu, o dabar taip atsitikti gali kiekviename žingsnyje, nes pakrantės apžėlusios, sausuolių ir šakų nematyti. 
Užšlemštos slėptuvės
Upėtakiai dabar karaliauja duburiuose, kuriuose yra puikių slėptuvių po šiekštais, medžių šaknimis, tarp stambių akmenų ir išvartų. Tokiose vietose didelė tikimybė, kad, nenuplaukęs nė metro, masalas įsisegs į atsikišusią išvartos šaką. Skaudžiausia, kad ne tik masalą prarasi, bet ir upėtakio ramybę sudrumsi. Po bandymo išlaisvinti masalą upėtakio kibimo toje vietoje gali nebesitikėti. Tad dabar upėtakiams gaudyti tinka ne kiekvienas masalas. Ypač metaliniai masalai – sukrės ir blizgelės, kurios grimzta kaip akmuo. Uždelsei sekundę dvi ir masalas užsikabino už kliuvinio, gulinčio ant dugno. Guminuką panaudoti taip pat keblu, tad lieka vobleris, tačiau ne bet koks.
Lėtas grimzlius
Vobleriai gaminami plūdurūs arba lengvesni už vandenį, neutralaus plūdurumo arba pakimbantys toje gelmėje, į kurią paneria, ir grimzliai arba sunkesni už vandenį. Pirmieji du voblerių tipai upėtakių viliojimui duburiuose tinka sąlyginai, o štai grimzliai – vienas geriausių masalų tokiomis sąlygomis. Pirma, šie vobleriai masyvesni už kitus, todėl juos lengviau toliau ir tiksliai užmesti. Antra, šiems masalams nereikia „įsibėgėti“, kol panirs į reikiamą gelmę. Grimzlius užmetamas tiesiai į duburį ir luktelima, kol jis pasieks duburio priedugnę, o tada imama sukti ritės rankenėlė. Kai tik vobleriui suteikiamas judesys, kartais jis spėja vos kelis kartus vikstelti uodegėle, o jį jau atakuoja upėtakis, akylai iš po šiekšto sekęs „atėjūną“.
Tada prasideda įnirtinga kova, kuri dažnai baigiasi upėtakio naudai. Todėl ritė turi būti greitaeigė ir spėriai vynioti valą, o meškerykotis pakankamai stangrus, kad atsispirtų upėtakio šuoliams. Šiam upėtakių gaudymo metodui tinka ne visi grimzliai, o tik tie, kurie pagal tarptautinę klasifikaciją žymimi anglišku terminu „slow sinking“, reiškiančiu lėtai grimztantis. Sparčiai grimztantis vobleris pernelyg greitai atsiduria duburio priedugnėje, tad jį sunkoka valdyti. Žodžiu, masalas grimzta lėtai – šansai didėja.
Šaltinis: www.15min.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą