2013 m. rugsėjo 1 d., sekmadienis

Kabliukas turi atitikti masalą



Renkantis tinkamą kabliuką svarbiausias dalykas – kabliuko ir masalo proporcijos, tad išsirinkti lyg ir nesudėtinga, nes gaminami įvairiausių dydžių kabliukai, tačiau į reikiamų proporcijų savoką įeina ne tik kabliuko dydis, bet ir jo ypatybės, lemiančios atliekamą funkciją.
Minkštas masalas
Koks kabliukas reikalingas, jei rengiatės žuvis vilioti minkštu masalu – tešlos ar duonos rutuliuku? Daugelis pamario meškeriotojų yra susidūrę su situacija, kai stambūs plakiai palyginti nedidelėje gelmėje entuziastiškai kimba, kai jiems pasiūlomas duonos rutuliukas, tačiau pakirsti kimbančias žuvis pasiseka ne visada. Gudragalviai plakiai labai dažnai nutempia masalą nuo kabliuko ir pasišalina. Kodėl taip atsitinka?
Logika sako, kad plakių žūklei reikalingas kabliukas, kurio plotis – šiek tiek didesnis už masalo skersmenį, nes rutuliuką reikia ne tik pasmeigti ant  kabliuko, bet pasmeigti taip, kad geluonis kyšotų išorėje. Todėl kabliuko geluonis turėtų būti truputį palenktas į vidų, t.y., link kotelio, bet nepalenktas į šoną. Toks kabliukas puikiai atlieka savo pagrindinę funkciją – efektingai pakerta žuvį.
Tačiau tai – ne vienintelė šių kabliukų funkcija, svarbi meškeriojimo eigai ir sėkmei: minėtų kabliukų modelių konstrukcija užtikrina, kad ant jų puikiai laikosi minėti masalai ir nenusmunka energingai ir toli užmetant masalą. Tad šie kabliukai taip pat rekomenduojami meškerioti populiariu, tačiau gana trapiu masalu – konservuotais kukurūzų grūdais.
„Sumuštinis“
Dažnai meškeriotojai užveria ant kabliuko vieną masalą, o iš musės lervų, duonos, kukurūzų grūdų sukomponuoja „sumuštinį“, kurį dažnai vainikuoja slieko galiukas ar musės lerva, kurie pasmeigiami ant geluonies. „Sumuštinis“, žinovų teigimu, turi užimti visą kabliuko kotelį, nes tai padeda masalui ilgiau išlaikyti tinkamą išvaizdą. Mat, jei „sumuštinis“, užmetant masalą, slankioja kabliuko koteliu pirmyn atgal, jis ima tižti ir eižėti.
„Sumuštiniais“ viliojant žuvis su mėsingais žiomenimis –  karšius, šapalus, karpius, rekomenduojami apvalios formos „round“ tipo kabliukai „Kamatsu Sode“. Kuojų, aukšlių, raudžių gundymui „sumuštiniais“ ekspertai siūlo naudoti plonus kabliukus, kurių forma pusapvalė, o geluonis nepalenktas į vidų.
Subtilūs masalai
Vienas subtiliausių masalų – uodo trūklio lerva. Uodo trūklio lerva – ne tik trapus, bet ir miniatiūrinis masalas. Nepaisant mažo dydžio jis yra labai paklausus „patiekalas“, tad retos žuvies valgiaraštyje jų nerasi. Uodo trūklio lerva galima sugundyti ne tik sprindinę kuoją ar ešerį, bet  ir stambų karšį, plakį, kuoją ar net karpį. 
Meškeriojant šiuo subtiliu masalu naudojami nedideli, ploni 22-18 numerio kabliukai su ilgu koteliu. Toks kabliukas nežaloja gležno masalo, lervos odelėje jis praduria vos įžiūrimą skylutę, todėl iš lervos neišteka žuvis viliojantis sultingas užpildas. Antra, kabliukas turi būti labai aštrus, kad smigtų į uodo trūklio lervą kaip į sviestą.
Jei ant kabliuko veriamos miniatiūrinės musės lervos „pink“, taip pat parenkami nedideli modeliai – 18-14 numerio. Minėtos rūšies musės lervos ne ką didesnis masalas už trūklius, todėl kabliukas turi neišsiskirti jų fone. Jei ant kabliuko veriama viena musės lerva, naudojami modeliai su ilgesniu koteliu, kad masalas nenusmuktų ant valo. Jei ant kabliuko veriamos kelios musės lervos, jos paprastai pasmeigiamos už galiukų, o tokiai procedūrai parankesnis trumpakotis, bet labai aštrus kabliukas.

Šaltinis: www.15min.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą