Vis daugiau meškeriotojų Europoje pripažįsta, kad
mūsų krašte nuo seno naudojamas ir nukonkuruojantis visus kitus būdus žuvų
gaudymas dugninėmis su jauku aplipdomomis šėryklėmis, kuris dabar vadinamas
„method“ taktika, yra efektyviausias vandens telkiniuose be tėkmės.
Meškeriojimą jauku aplipdomomis šėryklėmis „method“ taktika
pavadino anglų meškeriotojai, kurie susižavėjo tokiomis šėryklėmis dėl
galimybės gaudyti stambias žuvis be išankstinio pasirengimo. Tai reiškia, kad
pavyzdžiui, meškeriojant karpius, galima išsiversti be išankstinio žuvų
jaukinimo masaliniais kukuliais ar jauku. Paprasčiausiai „method“ šėryklė
aplipdoma 0,5-1 kg jauko ir išmetama į pasirinktą vietą, kur dugnas – palyginti
kietas ir jaukas neprasmegs į dumblą, o masalas įterpiamas į jauką.
Stambus „kąsnis“ – pakankamai viliojantis objektas
dideliam karpiui, kuris nuolat šmižinėja po vandens telkinį, ieškodamas ko nors
valgomo, tačiau pirmiausiai prie jauko gumulo susiburia smulkmė – kuojos,
plakiokai, karosėliai. Stambiam karpiui, lynui ar karosui toks įžūlumas iškart
užkaitina kraują – jis tuoj pat stumia šalin konkurentus, kurie skabo nuo
šėryklės jauko gabalėlius ir pats imasi ragauti aptiktą skanėstą. Būtent
konkurencinė motyvacija yra vienas kertinių „method“ taktikos postulatų, tačiau
ne vienintelis.
Kad, pravaikęs konkurentus, karpis ar karosas imtų
aktyviai maitintis pats, jau pirmas jauko kąsnis jam turi pasirodyti, turi
pasirodyti toks gardus, kad grote užgrotų karpių skonio receptoriai. Jei
jaukas, kuriuo aplipdyta „method“ šėryklė karpiui pasirodys nepatrauklus, jis
gali paprasčiausiai nuplaukti šalin, palikęs „puotos stalą“ smulkmei. Tad
svarbiausia yra pataisyti tokį jauką, kuriam karpis nepajėgtų atsispirti.
Tokiu jauku gali būti tradicinis jauko mišinys,
tešla ir net košė. Mūsų krašte nuo seno populiariausi du pastarieji variantai –
karosų meškeriojimui mūsų dugnininkai yra sugalvoję ne vieną kvapnių tešlų
receptą, o karšiams vilioti verdamos specialios košės iš perlinių kruopų,
pagardintas natūraliais aromatizatoriais. Tradiciškai mūsų krašte tešlos ir
košės populiaresnės dar ir todėl, kad seniausia „method“ šėryklės versija – tai
daugeliui iš vaikystės gerai pažįstama spiralinė šėryklė, kuri pas mus
naudojama daugiau kaip pusę amžiaus.
Naujausių „method“ šėryklių išvaizda inovatyvi, tačiau
jos atlieką tą pačią funkciją – tai svarelis, aplipdomas jauku ir skirtas toli
užmesti masalą. Kadangi inovatyvių method šėryklių konstrukcija susideda iš
svarelio, prie kurio pritvirtinti „rėmai“ arba „sparnai“ iš plastiko, tai
geriausias jaukas tokiai šėryklei – lipnoka, bet palyginti kieta tešla, kuri
puikiai laikosi ant „rėmo“. Tokią tešlą minkydamas meškeriotojas būtinai turi
atsižvelgti į tai, kad karpiui dažnai įtarimą kelia tai, jog masalo, kuris
užvertas ant kabliuko, nėra jauko sudėtyje. Tad, komponuojant tešlą, reikia iš
anksto numatyti kokį masalą naudosite ir įmaišyti jo į jauką. Viena
populiariausių versijų – konservuoti kukurūzai arba sliekai.
Nesudėtingas receptas
Puikią, iš toli pastebimą tešlą „method“ šėryklei
aplipdyti galima padaryti iš
Raudono jauko kilogramo, į kurį įmaišoma smulkių žuvies kvapo granulių arba paukščių lesalo (100g), saujos sutraiškytų masalinių kukulių, jei tikimasi karpių kibimo, konservuotų kukurūzų (1 skardinė), žuvies konservų aliejuje (1 skardinė), bei kvapaus sirupo (0,5 arbatinio šaukštelio). Konservuoti kukurūzai, radonas jauko mišinys mišinys, masalinių kukulių trupiniai ir smulkios granulės kruopščiai sumaišomos kibirėlyje ir sudrėkinamos. Žuvies konservai pagardinami kvapiu sirupu ir supilami į mišinį. Visi komponentai sumaišomi ir išminkomi, kol tešla nuo aliejaus taps plastiška ir puikiai lips prie „method“ šėryklės.
Raudono jauko kilogramo, į kurį įmaišoma smulkių žuvies kvapo granulių arba paukščių lesalo (100g), saujos sutraiškytų masalinių kukulių, jei tikimasi karpių kibimo, konservuotų kukurūzų (1 skardinė), žuvies konservų aliejuje (1 skardinė), bei kvapaus sirupo (0,5 arbatinio šaukštelio). Konservuoti kukurūzai, radonas jauko mišinys mišinys, masalinių kukulių trupiniai ir smulkios granulės kruopščiai sumaišomos kibirėlyje ir sudrėkinamos. Žuvies konservai pagardinami kvapiu sirupu ir supilami į mišinį. Visi komponentai sumaišomi ir išminkomi, kol tešla nuo aliejaus taps plastiška ir puikiai lips prie „method“ šėryklės.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą