2013 m. rugsėjo 5 d., ketvirtadienis

Nesėkmės priežastis – „barzdotas“ kabliukas



Rudenį spiningininkai ypač daug velkiauja, nes šis lydekų, sterkų ir ešerių gaudymo būdas leidžia ieškoti plėšriųjų žuvų susitelkimo vietų didelėse akvatorijose, tačiau, norint sėkmingai velkiauti, reikia žinoti keletą svarbių taktinių taisyklių.
Kontaktas su kliuviniu
Velkiaujantis spiningininkas primena matematiką, kuris sprendžia lygtį su daugeliu nežinomųjų. Žinoma, svarbiausia – parinkti tinkamą masalą. Antra, labai svarbu, kad jis plauktų tinkamame gylyje. Abu šiuos parametrus meškeriotojui padeda nuspėti patirtis, tačiau tai ne viskas – gali atsitikti taip, kad tinkamai tinkamu masalu masalas ilgą laiką bus plukdomas tuščiai, jei spiningininkas pražiopsojo masalo kontaktą su  kliūviniu. Tai, žinoma, blogiausia, kas gali velkiaujant įvykti, tačiau ir tuo atveju, jei masalo kontaktas su kliuviniu užfiksuotas dar ne viskas aišku, mat, reikia nuspėti, kas įvyko, ką kliudė gelmėje plaukiantis vobleris ar blizgė?
Nors sukurti spiningo masalai, kurių kabliukai apsaugoti taip, kad negalėtų įsmigti į kerplėšą, tačiau velkiaujama dažniausiai guminukais, blizgėmis, vobleriais ir sukrėmis, kurių trišakiai atviri, nes jais geriau pakertama kimbanti žuvis. Daugelis rudenį dažnai naudojamų masalų – masyvūs, greitai grimzta ir pasiekia dugną, vos tik sulėtėja plukdymo greitis. Kita vertus, velkiaujant būtina masalą plukdyti priedugnėje, kur rudenį susikrausto visos plėšriosios žuvys. Tad spiningo masalai iš esmės visą laiką plaukia rizikos zonoje. Kitas dalykas, kad kontaktas su kliuviniu gali būti praktiškai nejuntamas, tačiau jis niekada neįvyksta be pasekmių.
Po kontakto su kliuviniu ant masalo trišakių maždaug 80 proc. atvejų lieka tai, ką spiningininkai praminė „salotomis“ arba „šluotomis“. Rudenį vandenyje plūduriuoja nuo medžių nukritę labai, daug jų guli ir ant dugno, tad užtenka masalo trišakiui sutikti tokį skenduolį ar grybštelti per dugną ir ant jo pasismeigs pageltęs lapas. Kontaktas su vandens augalija, ypač su po šalnų sukritusia ant dugno, taip pat nieko gero nežada – žolės kuokštas ant kabliuko – garantuotas. Kabliuko geluonis gali grybštelti šaką, apkibusią dreisenomis ir „pagauti“ nedidelę kriauklę, o nuo išvartos šakos atskelti žievės gabalėlį. Visi šie priedai, be jokios abejonės, taps nesėkmingo velkiavimo priežastimi, nes padaro masalą nepatrauklų plėšriosioms žuvims.
Nepageidautinas priedas
Kai spiningininkas užmeta masalą, jis turi leisti blizgei ar sukrei nugrimzti tiek, kad masalas atsidurtų reikiamoje gelmėje. Šį dalyką net ir velkiaujant paprasčiausia blizge galima gana tiksliai apskaičiuoti, o jei naudojami masalų nardikliai ir „downriger“ įtaisai, skirti masalams gramzdinti, spiningininkas žino absoliučiai tiksliai, kokioje gelmėje plaukia masalas. Tačiau neįmanoma masalo trajektoriją užprogramuoti taip, kad ji nesusikirstų su kliuviniais. Šis dalykas – visiškai nenuspėjamas. Todėl spiningininkas turi iš anksto susitaikyti su tuo, kad idealus atvejis realioje žūklėje – beveik neįmanomas.
Maždaug 30-40 proc. masalo užmetimų ir plukdymų būna komplikuoti. Jų metu su masalu nutinka visokių staigmenų ir net nuotykių. Jei masalo trišakiai įsminga į kerplėšą, beveik šimtu procentų prarandamas masalas, tačiau tokie atvejai palyginti reti, o štai kontaktai su dugnu, vandens augalija, plūduriuojančiais kliuviniais – dažni. Būtent jie spiningininkui kelia daugiausiai keblumų. Juk tikimybė, kad nuo nuo švelniaus kabliuko grybštelėjimo per vandenžoles, nuo kurio dažniausiai spiningo viršūnėlė virpteli beveik nepastebimai, ant trišakio pasismeigs kuokštelis lapų, labai didelė, o „salotos“ ant trišakio yra absoliučiai nepageidautinos. Ne tik lydeka, bet ir kitos plėšriosios žuvys „barzdoto“ masalo negriebia.
Tiesa, tarp spiningininkų kartais užverda audringos diskusijos šiuo klausimu, mat pasitaiko, kad ištraukiama lydekų, kurių nasruose aptinkami vandenžolių puokštėse įpakuoti masalai. Vis dėlto ichtiologai, išmanantys lydekų elgseną, mano, jog „salotų“ lydekos pakabina, kai plačiai išsižiojusios stveria tarp augalų plaukiantį masalą. Kol kas ši versija – įtikinamiausia. Tačiau svarbiausia ne tai, o atsakymas į klausimą, kodėl „barzdotas“ masalas plėšrūnams tampa nepatrauklus?
Išsiderina žaismas
Neatmeskite akivaizdaus fakto, kad yra masalų, kurie nepatrauklūs žuvims dėl to, kad jie yra paprasčiausiai neteisingai sukonstruoti, todėl skleidžia netinkamus virpesius, netinkamai bulksi, vinguriuoja ar grimzta. Tačiau tokių „bjauriųjų ančiukų“ palyginti nedaug. Kita vertus, kiekvienas meškeriotojas puikiai žino, kokia turi būti tinkama judančio vandenyje  spiningo masalo animacija, ir lengvai atskiria pelus nuo grūdų, o tiksliau kalbant, intuityviai junta, kad masalo žaismas – netinkamas. Atlikite paprasčiausią eksperimentą: iš pradžių paplukdykime blizgę vandenyje, kad žinotume, koks žaismas užprogramuotas jos kontrukcinėse savybėse, o paskui pasmeikime ant masalo kabliuko nedidelę skiautelę popieriaus ir imkime plukdyti blizgę iš naujo. Pamatysite, kad masalo žaismas taps kitoks. Tai pastebima plukdant ne tik blizges – tokį pat eksperimentą galite atlikti su vobleriu ar sukre.
Masalo judesiai tampa vangesni, lėtesni, o nedideli vobleriai su tokia „priekaba“ paprasčiausiai virsta ant šono arba ima suktis kaip vilkelis, t.y. aplink savo ašį. Jei voblerio judesius, kurie yra užprogramuoti konstrukcijos ypatybėse, taip žymiai pakeičia popieriaus skiautelė, tai žymiai didesnis medžio lapas ar gerokai sunkesnis dumblių kuokštelis visiškai deformuoja masalo eigos trajektoriją ir masalo elgseną. Kitaip tariant, masalas nustoja imituoti natūraliai judantį plėšriųjų žuvų grobį.  Tad salotos ant trišakio daro meškos paslaugą spininguojant bet  kuriuo spiningo masalu.
Duona – ir jaukas, ir masalas
Duona meškeriojimo praktikoje naudojama nuo neatmenamų laikų kaip jaukas ir kaip masalas, tačiau paprastai apsiribojama keliais paprastais variantais, iš kurių populiariausi - rutuliukai iš minkštimo, naudojami aukšlėms ir kuojoms gaudyti, nors duonos panaudojimo galimybės daug didesnės.
Kepalas – maišelyje
Dabar jau gerokai primirštas labai veiksmingas jauko iš duonos panaudojimo būdas, kuris savo laiku buvo labai populiarus pamaryje. Meškeriotojai, vykstantys į Miniją, Nemuno žemupį ar Kuršių marias gaudyti karšių, plakių ar kuojų, nusipirkdavo pora kepalų pačios juodžiausios „Kauno“ duonos ir įsimesdavo į kuprinę 50x80 cm dydžio maišelį, pasiūtą iš tinklo su vidutinio skermens akimis. Atvykę vieton jie pirmiausia stambokais luitais sulaužydavo kepalus, į maišelio dugną paguldydavo 1,5-2 kg akmenį, ant viršaus sukraudavo duoną, suimdavo maišelio viršų kapronine virvute ir pasiūbavę užmesdavo šią „šėryklę“ į duburį. Virvutės galą pririšdavo prie kuolelio, įkalto į krantą, o tada imdavo ruošti meškeres.
Kol vykdavo pasirengimai, duonos maišo pūkštelėjimo į vandenį sukeltas triukšmas būdavo seniai pamirštas, o duona išbrinkdavo ir imdavo irti. Už maišo pasroviui nusidriekdavo iš išplautų duonos gabalėlių šleifas. Kai žemiau maišo būdavo nugramzdinamas masalas, kibimo ilgai laukti netekdavo. Jei kibimas apsilpdavo, meškeriotojas porą kartų trukteldavo virvutę, kuria būdavo pririštas maišas su duona, iš jo vėl pasipildavo duonos trupiniai ir kibimas po keliolikos minučių atsinaujindavo.
Grūsta riekė
Nūdienėje meškeriojimo praktikoje populiariausia – stačiakampio formos sumuštinių duona. Vokiečių meškeriotojai per kelias minutes pasiruošia patrauklaus jauko. Iš pradžių nuo riekelių nupjaunama plutelė. Jei jos liks jauko mišinyje, tos ims kilti į paviršių. Be to, duonos pluta labai lėtai brinksta. Tada minkštimas sudrėkinamas, o po poros minučių iš jo nusunkiamas likutis. Tačiau prasideda nuobodžioji dalis – iš lipnokos minkštimo masės lipdomi reikiamo dydžio rutuliukai ir po saujelę beriami į vandenį. Tokie pat rutuliukai veriami ant kabliuko. Kad jaukas būtų kvapnesnis, jį galima pagardinti keliais lašais anyžių. Dalis meškeriotojų iš tokio sudrėkinto minkštimo lipdo didelius rutuliukus ir nugramzdina juos į tą vietą, kur užmetamas masalas.
„Skysta“ duonelė
Savitą jauko paruošimo iš baltos sumuštinių duonos receptą turi anglų meškeriotojai, kurie teigia, kad suminkytame duonos minkštime – per daug rupių dalelių, kurias rankiodamos žuvys greitai pasisotina. Todėl jauką jie ruošia su anglams būdingu pedantizmu: nupjauna pluteles, paskui supjausto riekeles į smulkius gabalėlius ir galiausiai vos ne dulkelėmis paverčia, maldami plaktuvėje.
„Miltus“ jie supakuoja į hermetiškus plastiko maišelius, iš kurių būsimąjį jauką išberia tik meškeriojimo vietoje. Kadangi tokiuose duonos milteliuose lieka pakankamai drėgmės, iš jų nesunku sulipdyti rutulius, kurie, nugrimzdę ant dugno, labai greitai suyra, paskleisdami vandenyje balkšvų „dūmų“ debesį. Toks prievilas ypač veiksmingai suburia prie masalo kuojas ir šapalus. Jauko rutulių, sulipdytų iš pusės kepaliuko baltos duonos, paverstos milteliais, pakanka pusdienį išlaikyti vienoje vietoje būrelį šapalų, kai vandens temperatūra – 4-6 laipsniai. Skysta duonelė“ tinka ne tik jauko rutuliams lipdyti, bet ir kimšti į dugninių šėrykles. Beje, tokį jauką anglai naudoja jūroje, meškeriodami kefales, jūros karšius. Konservatyvūs anglų meškeriotojai jūrai skirtą „skystą duonelę“ sumaišo su dėžute sardinių arba ančiuvių konservų, kurie suteikia jaukui ypatingą aromatą.
Vielinė šėryklė
Kadangi dabar ne kiekvienas meškeriotojas po ranka turi reikiamą gabalą tinklo su tinkamo dydžio akimis, kad galėtų iš jo pasiūti maišą duonos luiteliams užmesti į duburį, galima pasinaudoti puikia alternatyva. Tai metalinės skiaurės žuviai laikyti. Jų dangtelius užvožtus laiko spyruoklės, todėl turinys patikimai laikosi viduje. Tereikia į skiaurę įdėti papildomą svarmenį, kad jos nenuneštų srovė, parinkti reikiamo ilgio kaproninę virvutę ir galėsite išbandyti, kaip veikia duonos prikimšta šėryklė.
Na, o pats greičiausias būdas pasidaryti duonos jauko – labai paprastas: nuo stačiakampio formos baltos sumuštinių duonos nupjaustomos plutelės, minkštimas suvilgomas vandeniu, o paskui kruopščiai nusunkiamas. Iš gautos masės nulipdomi rutuliai, kurie nugramzdinami į parinktą vietą. Rutuliukus galima pagardinti keliais lašais anyžių ekstrakto.
Voblerio žaismas priklauso nuo pusiausvyros
Spiningininkams, kurie nuolat naudoja voblerius įvairioms plėšriosioms žuvims vilioti, dažnai tenka susidurti su situacija, kai masalas plaukia ne taip kaip reikia, jei jo uodegėlė pernelyg nugrimzdusi ar masalas ilgai nepaneria.
Padėtis su išeitimi
Kam neteko įsitikinti, kad lydekos gali rodyti nesuprantamus kaprizus ir ignoruoti joms sūlomus masalus? Manau, jog daugeliui. Tik tas spiningininkas, kuris nekreipia dėmesio į niuansus, vadovaujasi trumparegiška logika: jei nekimba, reikia eiti meškerioti kitą dieną, kai lydekos išalkusios. Tačiau spiningininkai, norintys išnaudoti kiekvieną galimybę, griebiasi jau įprasta tapusios taktikos – eksperimentuoja. Juk gali paaiškėti, kad tradiciniai plūdurūs vobleriai tą dieną neveiksmingi, o štai neutralaus plūdurumo voblerius lydekos atakuoja be dvejonių. Taip gali būti todėl, kad tokiu metu, kai suvešėjusi vandens augalija, plukdomi virš vandenžolėmis apžėlusio dugno neutralaus plūdurumo vobleriai, pauzių metu kuriam laikui pakimba vandens storymėje. Jei toks stabtelėjimas įvyksta šalia lydekos slėptuvės, margašonė nedvejodama atakuoja masalą. Tačiau ką daryti, jei jūsų masalinėje buvo tik vienas neutralaus plūdurumo vobleris, o jūs žūklės metu jį praradote? Nejaugi „vynioti meškeres“? Bet kurį plūdurų voblerį galima per porą minučių paversti neurtalaus plūdurumo, o pastarąjį grimzliumi, jei turėsite specialių „Strike Pro“ svarelių, turinčių tabletės formą. Masalo nereikės nereikės skvarbyti, drožti ar kitaip perdirbti, o, reikalui esant, galima bus gražinti vobleriui savybes, kuriomis jis pasižymėjo iki „pertvarkos“.  Viena specialių svarelių pusė apdorota vandeniui atspariais klijais, tad juos tiesiog žūklavietėje galima lipdyti voblerio.
Masalo balansas
Kiekvienas kokybiškas vobleris – turi masę ir plūdurumo atsargą, užtikrinančią jo savybes, kurių visuma vadinama masalo balansu. Bet koks šios visumos pokytis keičia masalo savybes. Specialistai pabrėžia, kad net dešimtąją gramo dalį sveriantis svarelis, priklijuotas prie voblerio pilvuko, keičia jo savybes, o gramo svarelis absoliučiai plūdurų modelį gali paversti į dugną operatyviai įsiknisančiu grimzliumi.  Todėl turėdami tokių svarelių rinkinį, galite koreguoti voblerio savybes ir keisti jo žaismą taip, kaip reikalauja situacija.
Ypač subtilių korekcijų prireikia kai vobleriais spininguojama nedidelėse upėse, kur masalo žaismas turi idealiai atitikti žūklės sąlygas.  Dažnai prisimenu atvejį, kai vidurvasarį viliojant upėtakius, padariau asmeninį atradimą, kurio vaisius skinu jau ne pirmi metai. Paprastai tokiu metų laiku naudoju plūdurius modelius, nes vanduo nusekęs, tačiau gilesniame ruože nutariau užmesti grimzlių. Tuo labiau, kad visą rytą upėtakiai nerodė jokių gyvybės ženklų. Ir staiga permaina. Nugramzdintą voblerį iškart atakavo upėtakis. Kibimai baigėsi tuoj pat, kai tik praradau masalą. Kitus voblerius upėtakiai ignoravo. Turėjau tokio pat spalvinimo plūdurų modelį, kurį dvi 0,4g ir 0,3 g „tabletės“ iš plūduraus pavertė lėtu grimzliumi, ir kibimai iš karto atsinaujino.
Korekcijų būtinumas
Specialūs svareliai praverčia ne tik vieno tipo voblerius verčiant kitais, bet ir tobulinant masalų eigą. Kai įsigyjame voblerį, patikrinti jo savybes galime tik praktiškai, vandens telkinyje. Tiesa, kai kurie spiningininkai tai daro prileidę vonią vandens, tačiau šie eksperimentai, brangstant komunalinėms paslaugoms, vis retesni.  Kai nuodugniai susipažįstame ne tik su naujo masalo žaismu, bet ir visomis jo elgsenos subtilybėmis, gali atsiskleisti niuansai, kurie jūsų netenkina. Gali būti, kad masalo uodega nugrimzta daugiau nei derėtų, o tada apsinuogina priekinė dalis su liežuvėliu. Toks vobleris ne iškart „užsiveda“. Ypač ant bangos. Masalą reikia stipriai truktelti. Tad akivaizdu, kad iškyla būtinumas pakoreguoti masalo laikyseną.
Voblerio pažiaunėje priklijuota „tabletė“, primenanti prie laivo korpuso prisegtą magnetinę miną, kaip mat išlygina voblerio laikyseną ir jis ima pirmu patraukimu nerti į bangą. Kartais prireikia išlyginti  voblerių-neutralų laikyseną, nuo kurios labai priklauso masalo patrauklumas. Į virstantį „ant galvos“ ar „ant uodegos“ voblerį save gerbianti lydeka žiūri įtariai. Grynakraujui grimzliui taip pat gali dėl tos pačios priežasties prireikti korekcijų, kurios lengvai atliekamos, priklijuojant reikiamoje masalo vietoje reikiamos masės svarelius.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą