2012 m. gruodžio 14 d., penktadienis

Žuvies patiekalai


Tikra žuvienė

Turbūt kiekvienas Lietuvos žvejas galėtų pasakyti tikros žuvienės receptą, patarti, iš kokios žuvies išvirta ji skaniausia ir kokios nevertėtų rinktis. Kulinarinio paveldo žinovai pažymi, kad nors žuvienės receptai ir skiriasi, tačiau yra ir keletas bendrų dalykų, be kurių, tikros žuvienės neišvirsi. Viena būtinų sąlygų – žuvienę turi virti žvejas lauko sąlygomis, katiliuke ant laužo. Ugnis turi būti nestipri, katiliukas atviras, kad verdama žuvis nesuvirtų ir nesuirtų.


Žuvienė – skaidrus sultinys, kuriame išvirti sultingi, stambūs žuvies gabalai. Žuvis sudedama į jau užvirusų daržovių sultinį, kuriame būtinai turi būti bent kelios svogūno galvos. Nemažiau svarbu yra žuvienės nepervirti: gėlavandenės žuvys verdamos iki 20 min, o jūrinės trumpiau – iki 12 min. Klasikinė žuvienė paprastai verdama iš vienos rūšies žuvų ir tik iš šviežios žuvies. Tarp žvejų paplitusi nuomonė, kad jei žuvienė verdama iš šaldytos, sūdytos ar konservuotos žuvies, tai jau nebe žuvienė, o tik žuvies sriuba.

Labiausiai žuvienei virti tinka sterkai, ešeriai, pūgžliai, sykai, taip pat galima virti ir iš salačių, šapalų, karosų, karpių ir raudžių. O ar yra žuvys netinkamos žuvienei? Žvejai atsakytų, kad yra ir jas reikia įsiminti: kuoja, karšis, gružlys, aukšlė, visos silkių šeimos žuvys, grundalai. Žuvienė verdama ir iš jūrinių žuvų, tik tam tinkamų rūšių priskaičiuojama ne tiek jau ir daug: menkė, otas, nototenija, ledinė žuvis, jūros ešerys.

Priklausomai nuo to, kokia žuvis naudojama žuvienei, galima ją gardinti įvairiais priedais: juodaisiais pipirais, petražolėmis, krapais, svogūnų laiškais, lauro lapais, porais.

Tai tokie pagrindiniai žuvienės gaminimo principai. Geros žvejybos ir gardžios žuvienės!

Virti vėžiai


Dažniausiai vėžiai verdami taip. Puode užverdame vandenį, įberiame žiupsnelį druskos, įdedame nemažai krapų. Tada į verdantį vandenį sudedame gyvus vėžius, kad juos vanduo apsemtų. Verdame apie 10 minučių. Išvirusio vėžio kiautas tampa ryškios raudonos spalvos. Į vandenį galima įdėti ir kitokių prieskonių: petražolių, kmynų, pipirų, krapų, cinamono, gvazdikėlių ir kitų.





Folijoje keptas upėtakis


Ingredientai:

1 upėtakis (maždaug 1kg.)
Druskos ir pipirų (pagal skonį)
Smulkintų žalių petražolių lapelių
Pusė citrinos
30 g. sviesto



Paruošimas:
Upėtakį nuvalykite ir nuplaukite šaltu vandeniu.
Nupjaukite žuviai galvą ir dar sykį nuplaukite. Upėtakį iš išorės ir iš vidaus įtrinkite druska ir pipirais. Į vidų įberkite susmulkintų petražolių.
Paruoštą upėtakį dėkite ant folijos lapo. Žuvies šonus keliose vietose įpjaukite ir įdėkite į plyšelius po gabalėlį sviesto.




Upėtakį gerai įvyniokite į foliją.
Žuvį dėkite į įkaitintą iki 200° orkaitę ir kepkite maždaug 30 min. Paruoštą upėtakį dėkite į lėkštę, apšlakstykite sviestu ir citrinos sultimis ir pabarstykite petražolių lapeliais.


Troškintas lynas su grybais


Ingredientai:

1Kg lyno ar kitos žuvies,
2 svogunai,
2 morkos,
Džiovinti grybai,
Grietinelė,
Aliejaus



Paruošimas:
Lyną išvalyti, supjaustyti gabalėliais ir apkepti aliejuje. Sudėti i troškintuvą.Džiovintus grybus išmirkinti, išvirti, pakepinti svieste su svogūnu ir morkomis, viską supilti ant lyno, patroškinti 15min. supilti grietinėlę. Pateikti su bulvių koše.


Žuvies apkepas



Ingredientai:
Jūros lydeka, 500 g.;
Svogūnai, 5 vnt.;
Morkos, 300 g.;
Aliejus, kepimui;
Ryžiai, virti, 400 g.;
Fermentinis sūris, 200 g.;
Prieskoniai žuvies, druska pagal skonį;

Paruošimas:
Keptuveje su aliejumi iškepti įtrintą prieskoniais žuvį. Išvirti ryžius pasūdytame vandenyje. Svogūnus supjaustyti griežinėliais, pakepinti aliejuje, po to sudėti burokine tarka sutarkuotas morkas ir viską troškinti apie 15 min (galima truputį pasūdyti). Į skardą su sviestiniu popieriu dėti sluoksniais: iškeptą žuvį, troškintus svogūnus su morkomis, virtus ryžius, tarkuotą fermentinį sūrį. Uždengti apkepą folija ir kepti apie 25-30 min orkaitėje. Pateikti apkepą su majonezu, arba majoneziniu padažu.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą