2012 m. gruodžio 12 d., trečiadienis

Vėžiavimas




Vėžiai gaudomi naktį arba vėlai vakare, kai jie iš savo urvų išlenda ieškoti maisto. Nors ir žymiai mažiau, bet gilesnėse bei pavėsingose vietose pagaunama ir dienos metu, be to vėžiai būna smulkesni. Daugiausia vėžių pagaunama šiltomis vasaros naktimis. Vėžiai gaudomi pirktiniais ir savadarbiais bučiais.



Pirktiniai dažniausiai būna pinti iš virvės su metaliniu korpusu, savadarbiai būna paprastesni – metaliniai arba mediniai ir aptraukti nertu tinklu. Vėžiai taip pat gaudomi ir samteliais taip vadinamais vėžiatinkliais.





Tiek į bučių, tiek į samtelį dedama mėsos ar žuvies gabalai, paskrudinta ir lupta varlė, dvėselienos ar kaulų. Aktyviam gaudymui naudojami samteliai, pasyviam bučiai. Bučiai vakare panardinami prie kranto ar giliau ir ištraukiami ryte su į jį sulindusiais vėžiais.
Samteliai su pritvirtintu masalu panardinami į vandenj ir kas 15 – 20 minučių iškeliami kartu su masalą užpuolusiais vėžiais. Mažus vėžius patartina iškart paleisti. Rainųjų vėžių atgal nepaleidinėkite, nes tai parazitinė vėžių rūšis. Išrinkus iš samtelio vėžius, patikrinamas masalas, ir samtelis panardinamas vėl ten pat, ir po 15 – 20 minučių vėl traukiami. Samteliai statomi pertakose, upeliuose, prie žolių, kerplėšų, akmenų ar šaknėto kranto, kur lėta tėkmė. Dėmėsio! Plačiažnyplius ir siauražnyplius vėžius galima gaudyti tik bučiukais ir samteliais! O tokius kaip rainuotuosius vėžius galima gaudyti ir taip: seklesnėse vietose, kuriose galima laisvai braidyti, maždaug kas 2 metrus ant dugno padedamos negyvos žuvelės ar mėsos gabaliukai. Tuomet laukiama priartėjant vėžių. Prisiartinę rainuotieji vėžiai gaudomi graibšteliu arba tiesiog rankomis. Gaudant gilesnėje vietoje, masalas pririšamas prie nusmailinto kuolelio, kuris įbedamas į dugną, o iš toliau stebima, kai rainuotieji vėžiai masalą apninka, kuolelis pamažu traukiamas iš vandens, ir graibšteliu sugaudomi vėžiai. Plačiažnyplius bei siauražnyplius vėžius draudžiama gaudyti nuo spalio 15 d. iki liepos 15 d., o likusiu laikotarpiu mažesnius nei 10cm vėžius (vėžiai matuojami nuo galvos smaigalio pradžios iki ištiestos uodegos plokštelės galo). Gaudyti galima tik tam skirtais bučiukais ar samteliais, ir jokiais kitais įrankiais ar tiesiog rankomis. Vienam žvejui leidžiama gaudyti ne daugiau nei 5 išvardintais leistinais įrankiais, ir pagauti ne daugiau nei 50vnt vėžių per parą (skaičiuojant bendrai ir siauražnyplius ir plačiažnyplius vėžius). Pagautus mažesnius vėžius reikia tuoj pat paleisti į tą patį telkinį.










 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą